FAQ items aan het laden...

Instant Heaters

Home/Instant Heaters
Instant Heaters2018-11-29T21:00:22+00:00

Nova Terra Energy Instant Heaters

Nooit meer lange waterleidingen en dure centrale opslag van warm water! Instant heaters, eigenlijk elektronische geisers, verwarmen slechts zoveel doorstromend water als u werkelijk nodig hebt. Lang voorverwarmen en kostbaar energieverlies zijn daarmee verleden tijd. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk al naar gelang de precieze behoefte. Daardoor bespaart u stroom en water met tegelijkertijd alle comfort van warm water. Waar, wanneer en hoe lang u maar wil: in de keuken, in de badkamer, op zolder, etc.

Wilt u ook direct warm water zonder voorverwarmen en energieverlies? Dan zijn Nova Terra instant heaters precies wat u zoekt.

Ten opzichte van bijvoorbeeld keukenboilers hebben instant heaters diverse voordelen:

 • Het water blijft warm zo lang of zo kort als u wilt. Er wordt geen energie verbruikt om een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur te houden.

 • Er gaat niets verloren door verdamping.

En wat bespaart u nu?

In totaal liggen de verbruikskosten van instant heaters op jaarbasis circa € 90 lager dan van traditionele boilers. En dat komt neer op een besparing van 85%. Instant heaters worden trouwens nóg efficiënter in combinatie met zonnenpanelen. Hierover zullen wij graag adviseren.

FAQ Instant Heaters

Wat is een Instant Heater?2018-11-27T18:57:42+00:00

Een instant heater, in de volksmond ook wel doorstroomverwarmer of elektrische geiser genoemd, is een elektrisch apparaat speciaal bedoeld voor warm water bereiding. Een ingebouwd elektrisch verwarmingselement schakelt aan op het moment dat u warm water vraagt. Het door het apparaat stromende water wordt ter plekke warm gemaakt. Het zijn kleine apparaten, die direct onder de wastafel geplaatst kunnen worden, in het keukenkastje, of aan een wand in de badkamer.

Hoe werkt een Instant Heater?2018-11-27T18:58:36+00:00

Een instant heater verwarmt met – het liefst duurzame – elektriciteit slechts zoveel water als u werkelijk gebruikt. Op het moment dat u warm water vraagt, schakelt het ingebouwde elektrische verwarmingselement het opwarmen aan, waardoor het door het apparaat stromende water direct wordt opgewarmd. Het water is warm binnen 2 seconden en het apparaat geeft warm water zolang als u wilt. De gewenste temperatuur is vooraf in te stellen en de instant heater gebruikt precies de hoeveelheid energie die nodig is om het water op die temperatuur te krijgen.

Bovendien verwarmt een instant heater het water precies daar waar u het gebruikt, omdat deze zo dicht mogelijk bij het waterpunt wordt geïnstalleerd. Onnodig energieverlies en waterverspilling zijn met een instant heater verleden tijd.

Wat is het verschil tussen een Instant Heater en een boiler of CV-ketel?2018-11-27T19:06:59+00:00

Het verschil tussen een instant heater en een boiler is dat een boiler een voorraad water op temperatuur houdt, wat energie kost. Een instant heater warmt het door het apparaat stromende water direct op tot de gewenste temperatuur en verwarmt zo slechts het water dat u werkelijk gebruikt.

Met een CV ketel wordt het water verwarmd en via leidingen door het hele huis getransporteerd, terwijl een instant heater heel dichtbij het warmwaterpunt wordt geïnstalleerd.

Bij zowel een boiler als CV ketel wordt het water verwarmd tot een vaak te hoge temperatuur – wat kan leiden tot energieverspilling – waardoor we vervolgens koud water erbij moeten mengen om het tot de juiste temperatuur te krijgen. Met een instant heater is de gewenste temperatuur vooraf in te stellen en wordt precies de juiste hoeveelheid energie gebruikt die nodig is om het water op die temperatuur te krijgen.

Instant Heater CV-Ketel/Boiler
Geen aanloopverspilling: binnen 2 seconden warm water op de gewenste temperatuur/td> Aanloopverspilling: het duurt vaak 30 seconden voordat het water op de gewenste temperatuur is/td>
Lager waterverbruik: de bewust zuinig afgestelde aansturing zorgt ongemerkt voor een lager waterverbruik Hoger waterverbruik: de CV-ketel kent geen efficiënte regulering voor het waterverbruik
Column 1 Value Column 2 Value
Column 1 Value Column 2 Value
Column 1 Value Column 2 Value
Waarom heb ik nog niet eerder van een Instant Heater gehoord?2018-11-27T19:08:44+00:00

Nederland is altijd gericht geweest op het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen. Nu het winnen van aardgas een steeds groter probleem wordt en elektriciteit steeds eenvoudiger duurzaam kan worden opgewekt, zijn instant heaters een goedkoop en duurzaam alternatief. Het is niet voor niets dat instant heaters in landen als Duitsland en Frankrijk al veel bekender zijn en veelvuldig worden gebruikt.

Voor de keuken en de douche één of twee Instant Heaters nodig?2018-11-27T19:10:20+00:00

Idealiter gebruikt u één instant heater voor meerdere afnamepunten tegelijkertijd. Dat is voordeliger in aanschaf en dan heeft u geen prioriteitsschakelaar nodig (bij meerdere instant heaters heeft u die wel nodig).
Wat dit betreft werkt de instant heater in het gebruik niet anders dan een CV-aangedreven warmwatervoorziening. Dat wil zeggen dat niet tegelijkertijd op meerdere afnamepunten warm water beschikbaar is en daar dus rekening mee moet worden gehouden.

Mocht de wens zijn om wel tegelijkertijd op meerdere afnamepunten warm water beschikbaar te hebben, of de afstand tussen de instant heater en de afnamepunten (kraan in de keuken en douche) te groot zijn (> 6 meter), dan heeft u twee instant heaters nodig. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als u de instant heater plaatst in uw badkamer en uw keuken twee verdiepingen lager ligt. Dan zou met één instant heater de afstand die het warme water moet afleggen dermate groot zijn, dat het voordeel van het ter plekke warm water maken teniet wordt gedaan. Het water moet dan door lange leidingen, waardoor er energieverlies optreedt en het langer duurt voor het warme water uit de kraan komt. Bovendien kan de onnodige extra afstand die het warme water moet afleggen, een negatieve invloed hebben op de krachtigheid van de straal.

Bij het plaatsen van twee instant heaters raden we aan een prioriteitsschakelaar te laten installeren. Dit voorkomt overbelastingsuitval op het moment dat de instant heaters en eventuele andere grote apparaten zoals een elektrische (infrarood)verwarming of -oven tegelijkertijd worden aangezet.

Bespaar ik energie met een Instant Heater?2018-11-27T19:11:35+00:00

Ja, u bespaart energie met een instant heater door het volgende:

 • Minder waterverbruik betekent minder energieverbruik, omdat er minder water hoeft te worden opgewarmd.
 • Er is een minimaal warmteverlies doordat er geen water in de leidingen achterblijft wat vervolgens niet kan afkoelen, de afwezigheid van lange transportleidingen.
 • Er wordt geen energie verspilt om het water in een boiler op een constante temperatuur van 60 °C te houden om groei van legionellabacteriën tegen te gaan. Omdat er in een instant heater geen water wordt vastgehouden, hoeft u hiervoor niet bang te zijn.
 • Een instant heater staat niet stand-by, zoals een (close-in) boiler of een cv-ketel die wel 365 dagen per jaar staat en al die tijd elektriciteit verbruikt Dit kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per jaar.
 • De X in de typenummers staat voor elektronisch, wat betekent dat als de temperatuur van het water dat uw huis binnenkomt hoger is – bijvoorbeeld in de zomer – het apparaat dan automatisch minder energie verbruikt om op de gewenste watertemperatuur uit te komen.
 • Tot slot is het rendement van een instant heater 98% hoger dan dat van elk ander warmwatertoestel, ook een CV installatie. Puur gelet op het energieverbruik in MJ kan de energiebesparing oplopen tot wel 40% gezien de bovengenoemde punten!
Bespaar ik water met een Instant Heater?2018-11-27T19:13:46+00:00

Ja, u bespaart met een instant heater op waterverbruik door het volgende:

 • Binnen 2 seconden heeft u warm water op de juiste temperatuur, dus geen aanloopverspilling
 • De bewust zuinig afgestelde aansturing zorgt ongemerkt voor een lager waterverbruik helemaal in combinatie met een straalregelaar in de kraan en een water- en energiebesparende douchekop
 • Er blijft geen ongebruikt warm water in de leidingen zitten na elke tapbeurt
 • De waterbesparing kan oplopen tot wel 30% oftewel 300 gemiddelde douchebeurten!
Go to Top